Raluca Felezeu vrea sa transforme pacientii in actori. Cica se zice, terapia prin teatru

Raluca Felezeu este psiholog, actrita si una dintre cele mai frumoase ardelence pe care le-am cunoscut. profesionala. De curand, s-a mutat de la Cluj la Bucuresti pentru a-si deschide propriul cabinet de psihologie. Si nu unul obisnuit, ci unul care vine cu o noua abordare pe piata. Vrea sa-si consilieze pacientii cu ajutorul teatrului.Mai bine zis, isi va transforma pacientii ..in personaje pe scena.

Intai actrita sau psiholog?

Actrita si psiholog. Si invers.

Ce este terapia prin teatru si cu ce se deosebeste ea de psihodrama?

In psihodrama povestesti o trauma din trecut iar in terapia prin teatru, ajungi sa improvizezi anumite experiente din trecut prin joc. Dar numai dupa cateva sedinte de initiere in terapie.

Se practica terapia prin teatru deja?

Exista doar de psihodrama, unde se practica terapia lui Jacob L. Moreno, parintele psihodramei.

Oricine poate face terapia prin teatru?

Este benefica, atat timp cat este deschis malebil si dornic de a experimenta lucruri noi. Aceasta forma de teraie nu se poate aplica unoer pacienti care au ideatii suicidare, care au depresie cronica sau care au un sindrom care implica o altcel de terapie, respectiv de supervizare.

Ce experienta trebuie pentru a deveni un astfel de terapeut?

In primul rand, am studii in teatru si in psihologie clinica. Si nu in ultimul rand, sa-ti placa sa ajuti oamenii in mod neconventional, printr-o abordare diferita de cea clasica. Exercitiile de improvzatie pe care le faceam la scoala de teatru din Cluj, la clasa domnului profesor Miklos Bacs, la baza fundamente psihologice de autocunoastere.

De unde ti a venit ideea asta?

De pe vremea cand eram studenta la actorie. Citisem de niste actori din Statele Unite, cu studii de psihologie, care aveau o astfel de abordare. Peste hotare se practica astfel de terapii, mai ales cele de grup. Si in Europa a inceput fenomenul sa se propage. Exista chiar piese de teatru in care joaca doar pacientii.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *